Voor deze pagina in wording zijn we op zoek naar een beheerder.
Onderstaande tekst is afkomstig uit de publicatie Ecologische Instrumenten van STOWA uit 2009.
Wat is het: Het protocol toetsing en beoordeling KRW is een protocol of voorschrift. Het protocol bestaat uit twee onderdelen: 1) algemene uitgangspunten;
2) uitwerking en voorbeelden. Om landelijk tot harmonisatie van de toetsing en beoordeling te komen is een formeel document nodig waarin uiteengezet is hoe de gegevens uit de KRW-monitoring verwerkt moeten worden en hoe de toetsing en beoordeling moeten plaatsvinden. De Werkgroep MIR (Monitoring, informatievoorziening en Rapportage) heeft dit opgesteld. Het protocol is in het voorjaar van 2009 geactualiseerd tot een Instructie.
Wat kun je er mee doen: Het doel van het protocol is een voorschrift te leveren voor de waterbeheerders in Nederland, waarmee op eenduidige wijze toetsing en beoordeling voor de Toestand- en Trendmonitoring en de Operationele monitoring kan worden uitgevoerd. Deze toetsing is nodig voor de verplichte KRW-rapportage aan de EU. Het protocol behandelt het aggregeren, toetsen, beoordelen en integreren van monitoringsgegevens. Aggregeren is het samenvoegen van meetgegevens per parameter of kwaliteitselement tot één toetswaarde. Het toetsen en beoordelen is het vergelijken van de toetswaarde met normen of maatlatten en het toekennen van een kwaliteitsklasse per parameter of kwaliteitselement. Integreren is het combineren van beoordelingsresultaten van meerdere parameters of kwaliteitselementen tot een eindoordeel op het niveau van een waterlichaam. Het protocol gaat ervan uit dat de basisgegevens correct en gevalideerd zijn. Validatie van de gegevens vormt dus geen onderdeel van het protocol. In het protocol worden de fysisch-chemische parameters (zoals temperatuur en nutriënten), de chemische parameters en de biologische kwaliteitselementen behandeld. De hydromorfologische kwaliteitselementen zijn niet in dit protocol opgenomen. Verder komt fytobenthos in meren niet aan de orde omdat daar tot op heden geen officiële maatlat voor is. Het protocol gaat in op de wijze van beoordelen en voert niet de werkelijke beoordeling uit. Het is dus geen feitelijk type instrument zoals bij de inleiding is beschreven.
Voor welke watertypen is het toepasbaar: Voor meren, rivieren, kust- en overgangswateren.
Bron: Ontwikkeld door: Arcadis (www.arcadis.nl) en Bureau Waardenburg (www.buwa.nl) in opdracht van: Rijkswaterstaat - Waterdienst (www.rijkswaterstaat.nl)
Beschikbaar via: www.kaderrichtlijnwater.nl