PCDitch is een proces-gebaseerd dynamisch ecosysteemmodel en simuleert het ecologisch functioneren van een sloot. De nadruk ligt hierbij op waterplanten en hun ontwikkeling door het jaar heen, omdat waterplanten van groot belang zijn voor de ecologische toestand van sloten. PCDitch beschrijft 6 veel voorkomende waterplant-groeivormen en voorspelt de uitkomst van hun competitie om licht (esf-m2) en nutriënten (esf-m1), en hoe deze uitkomst afhangt van omgevingsfactoren (licht, temperatuur, waterstroming en nutriëntenbelasting) en slootkenmerken (sedimentsamenstelling (esf-m3) en diepte). Hierbij wordt de nutriëntenhuishouding (N en P) in het water, de planten en het sediment nauwkeurig bijgehouden.
PCDitch is goed ingebed in de wetenschappelijke literatuur en wordt toegepast in het waterbeheer om te voorspellen bij welke nutriëntenbelasting een sloot omslaat van ondergedoken planten naar kroosdominantie. Daarnaast kun je met PCDitch het effect van slootbeheer (maaien en baggeren) verkennen. Ook kun je het model ruimtelijk toepassen in combinatie met Duflow of SOBEK om zo het ecologisch effect van ruimtelijke waterbeheersstrategieën in te schatten.
PCDitch is een twin-model van PCLake en is ontwikkeld in de jaren ’90 door Jan Janse en collega’s bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het model is gekalibreerd op proefsloten waarin experimenteel het effect van de nutriëntenbelasting op de waterplantensamenstelling is bepaald. Sinds 2009 is het model eigendom van het PBL en de Wageningen Universiteit.
Klik hier om te zoeken wat PCDitch nog meer genoemd wordt op AEMON.NL en hier om te zien wie van de deelnemers er ervaring mee heeft.
Deze pagina wordt beheerd door Luuk van Gerven.